Recept na třešňovou bublaninu
Těm co milují pečení přinášíme letní recept na ovocnou bublaninu do pečíčího košíčku, což je ideální prázdninové řešení na cesty, výlety. Pečící košíčky jsou ideální i pro prodejce potravin na farmářských trzích.
Na bublaňině je skvělé, že základní ovocnou přísadu můžete měnit dle sezoního ovoce třeba na třešně, meruňky, rybíř, borůvky atp.
Mně chutná snad nejvíc s jahodama a borůvkama, ale třešně jsou klasika.
Vzhledem ke sladkosti ovoce to chce taky vážit cukr. 100 g na poměr se mi zdá jako maximum, ale v případě sladkých jahod můžete ubrat na 80 g.
A množství ovoce? Sneslo by to těch třešní i dvakrát tolik, jestli chcete.
Jen je prohoďte v troše té hladké mouky, aby těsto příliš nenavlhčily.
Suroviny na 6 porcí:
- 120 g polohrubé mouky + na vysypání pekáčku
- max. 100 g cukru krupice
- 1 malé vajíčko
- 5–6 g kypřicího prášku do pečiva
- 125 ml mléka
- 60 ml oleje
- máslo na vymazání pekáčku
- libovolné ovoce: jahody, třešně, borůvky, meruňky. Alespoň 2 hrsti
- případně lžička hladké mouky na ovoce
Postup:
Vše sypké smíchat a promíchat. Pak přilít vše tekuté a promíchejte v těsto.
Těsto přemístěte do pečícího košíčku a vše rovnoměrně rozmístěte včetně ovoce.
Troubu předehřejte na 190 °C a pečte cca 30 minut, u většího množství udělejte po 25 minutách test se zapíchnutou špejlí a uvidíte, možná bude potřebovat času trochu víc.
Pečeme dozlatova.
Zpět na seznam článků